Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Καθαρές δεσμεύσεις προς το κεφάλαιο

Με όχημα την «πράσινη οικονομία» υπόσχεται νέα προνόμια στις μεγαλοεπιχειρήσεις

Οι εργαζόμενοι έχουν πείρα από τους νόμους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Τίποτα φιλολαϊκό δεν πρόκειται να προκύψει όσο τα δυο κόμματα διατηρούν τη δύναμή τους
Οι εργαζόμενοι έχουν πείρα από τους νόμους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Τίποτα φιλολαϊκό δεν πρόκειται να προκύψει όσο τα δυο κόμματα διατηρούν τη δύναμή τους
Εμφανίζοντας τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου σαν «προσωπικό στοίχημα» των λαϊκών στρωμάτων προς το συμφέρον του τόπου, ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε χτες το βράδυ την ψήφο του ελληνικού λαού και την «αυτοδυναμία» του ΠΑΣΟΚ για να χαράξει μια «νέα πορεία εθνικής ανάτασης». Στην πρώτη προεκλογική ομιλία του χτες στο Θησείο με αφορμή την εκδήλωση για την επέτειο των 35 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου πλειοδότησε σε «πλαστά διλήμματα» αλλά δεσμεύτηκε για την επιτάχυνση των αντιλαϊκών πολιτικών.

Μοιράζοντας κενές περιεχομένου υποσχέσεις στα λαϊκά στρώματα για «νέα ήθη και αξίες» στην πολιτική και ρήξη με «κατεστημένες λογικές», την ίδια ώρα που αναλάμβανε σαφέσταστες δεσμεύσεις απέναντι στην πλουτοκρατία για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θα θωρακίσουν την κερδοφορία της, ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να δημιουργήσει συνθήκες «ταξικής συναίνεσης» παρουσιάζοντας την επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία σαν «νίκη όλων των Ελλήνων» που θα σηματοδοτήσει μια «νέα πορεία εθνικής ανάτασης»...

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αρχικά επιστράτευσε το ψευδεπίγραφο σύνθημα της αναμέτρησης των «δυο διαφορετικών πολιτικών αντιλήψεων και επιλογών», σ' αυτές τις εκλογές, της «νεοσυντήρησης της ΝΔ» και της «προοδευτική λύσης, της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για μια άλλη πορεία της χώρας βασισμένη σε αξίες και αρχές δικαίου»... Αλλά στη συνέχεια έγινε ξεκάθαρος, γνήσιος πρεσβευτής μιας καθαρά ταξικής πολιτικής.

Δεσμεύσεις στην πλουτοκρατία

Τη «νέα αρχή, για μια νέα πορεία» που διακήρυξε και χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την ενέταξε στο «πράσινο μοντέλο ανάπτυξης» μέσω του οποίου, όπως ισχυρίστηκε, θα «δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας», με «σημαντικά έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό» και «αναδιανομή του εισοδήματος»... Πίσω από κάθε φράση του, ο Γ. Παπανδρέου προσπαθούσε να κρύψει τις πραγματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ.

-- Οτι οι νέες θέσεις εργασίας θα «είναι επιδοτούμενες», «μερικής απασχόλησης» και «απόκτησης εργασιακής εμπειρίας», με τους επιχειρηματίες να πριμοδοτούνται για να εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους.

-- Οτι δε θα υπάρξουν νέα έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό, γιατί ήδη έχει δεσμευτεί ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι που θα επενδύσουν θα υπάγονται σε καθεστώς φοροαπαλλαγών και κρατικών επιδοτήσεων.

-- Οτι «η αναδιανομή του πλούτου» θα σκοντάψει στο πρόσχημα της κάλυψης των δημοσιονομικών ελλείμματων. Μια αναδιανομή που θα κινείται σε αυξήσεις της τάξης των 77 λεπτών και του ενός ευρώ στο μεροκάματο, που υπέγραψαν τα τελευταία χρόνια οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και «χειροκρότησε» ο Γ. Παπανδρέου.

Βέβαια οι υποκριτικές υποσχέσεις απέναντι στα λαϊκά στρώματα έγιναν δεσμεύσεις απέναντι στους κεφαλαιοκράτες όταν ο Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του έκλεισε σε όλες τις πτώσεις τις λέξεις «ανταγωνιστικότητα» και «επιχειρηματικότητα» όταν ύμνησε το «επιχειρηματικό δαιμόνιο», όταν θύμισε στους εκπροσώπους του κεφαλαίου τα «μεγάλα έργα των κυβερνήσεων» του ΠΑΣΟΚ που έβαλαν τη «χώρα στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης», διασφαλίζοντας τα συμφέροντά τους.

Για την προώθηση αυτών των αντιλαϊκών πολιτικών σήμανε «εγερτήριο όλων των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου» και «συνεργασία όλων των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, όλων εκείνων που θέλουν να δουν την χώρα να προοδεύει, να προστατεύεται ο πλούτος της και να πρωταγωνιστεί», με σκοπό να υφαρπάξει τη λαϊκή συγκατάθεση με τη μορφή της «νωπής εκλογικής εντολής» για να υπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Ανοιχτός ο διάλογος με το ΣΥΝ

Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να δημιουργήσει την «αίσθηση» ότι δε θα ακολουθήσει την κυβέρνηση σε κλίμα πόλωσης, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους στρατηγικούς στόχους της ηγεσίας του να εμφανιστεί σαν εκφραστής των συμφερόντων όλου του λαού... Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, υποστήριξε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «δε θα ακολουθήσει τη ΝΔ σε τυχόν επιχείρηση τεχνητής πόλωσης και λασπολογίας».

Ταυτόχρονα το ΠΑΣΟΚ διατηρεί ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με το ΣΥΝ, με τον Γ. Παπακωνσταντίνου να υποστηρίζει ότι «και με αυτοδυναμία θα απευθυνθούμε στον προοδευτικό χώρο». Εδώ και πολύ καιρό, πρόσθεσε ο ίδιος, «επιχειρούμε να βρούμε κοινούς στόχους. Μετά τις εκλογές θα δούμε τις επόμενες κινήσεις», αλλά με νόημα σημείωσε ότι «όσο περισσότερες φωνές από το ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν το διάλογο, τόσο το καλύτερο»...

Εξάλλου ανακινήθηκε θέμα συμμετοχής ή μη του Γ. Παπανδρέου στις «τηλεμαχίες», με τον Γ. Παπακωνσταντίνου να δηλώνει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δε θα συμμετάσχει «αν διεξαχθεί όπως την τελευταία φορά». Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι δε θα είναι υποψήφιος βουλευτής. Χτες, επίσης, το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Βερελής, που είχε παραιτηθεί πρόσφατα από το βουλευτικό αξίωμα με αφορμή τις αποκαλύψεις γύρω από το σκάνδαλο της «ΜΑΝ» και της αγοράς τρόλεϊ επί της υπουργικής του θητείας, με επιστολή του που συνοδευόταν από στοιχεία της γερμανικής δικαιοσύνης δήλωσε «παρών» στην προεκλογική περίοδο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ